Covid-19-pandemin under våren 2020 har medfört en rad restriktioner i hela Europa, framför allt för äldre. Eftersom personer över 70 år riskerar att bli allvarligt sjuka om de drabbas av viruset, särskilt om de har andra underliggande sjukdomar, rekommenderas äldre personer att hålla sig socialt isolerade. Besöksförbud har också införts på ålderdomshem i en rad olika länder. Detta påverkar förstås den mentala hälsan och många isolerade rapporterar att de känner sig deppiga och ensamma. I ett försök att motverka detta och arrangera ett socialt evenemang som alla kan delta i har både ålderdomshem och ideella organisationer arrangerat virtuella bingokvällar för pensionärer.
Kungligt deltagande
I staden i Wyoming i Kanada ordnar en ideell organisation en virtuell bingokväll varje vecka i samarbete med en lokal bilförsäljare. Varje kväll finns sex eller sju priser, donerade av lokala handlare, att vinna. Kvällarna har snabbt blivit mycket populära. Det är helt gratis att delta och varje deltagare får en bingobricka som gäller varje vecka. Planen är att fortsätta med bingokvällarna fram till att restriktionerna lättar. Därefter hoppas man kunna boka in sig i en mindre lokal, belägen utanför mer tätbefolkade delar av staden.
I Storbritannien fick ett äldreboende förutom en virtuell bingokväll också ett kungligt virtuellt besök. Det var prins William och hans hustru Kate som ringde till ett äldreboende i walesiska Cardiff under deras bingokväll i ett försök att höja moralen. Enligt BBC verkar det ha lyckats relativt väl, även om de boende menade att den virtuella bingokvällen inte var riktigt lika bra som den kunnat vara.
Varför bingo?
Varför anses då bingo vara ett bra verktyg för att lindra isoleringen just för äldre? När de blivit tillfrågade har många äldre rapporterat att de gillar bingo för att det är spännande och för att det gör att de kan släppa tankarna på annat för en stund. Det är inte heller ett särskilt svårt spel utan kräver bara att man koncentrerar sig på de nummer som dras. Dessutom blir det till en social stund med kaffe, te och fika.
Bingo har varit ett mycket populärt spel under lång tid. I Sverige har bingo arrangerats sedan 1961 och under senare år har det också flyttat ut på nätet. Många online-bingospel har försökt behålla den sociala känslan och därför går det till exempel att chatta med sina medspelare, vilket inte alltid är fallet med andra hasardspel. Många renodlade bingorum online har dock expanderat och erbjuder också casino. Därför går det att hitta bingo.com free spins såväl som rena bingoerbjudanden på samma sajt.
Hur spelas bingo?
En av anledningarna till att bingo blivit så populärt är dess enkelhet. Varje spelare får en bricka med förtryckta siffror i ett rutmönster – normalt innehåller brickan 25 rutor. Numren dras och ropas sedan ut av en bingoutropare och deltagarna markerar numren på sina brickor. Varje spelbricka har ett unikt mönster och för att vinna ska man få en full rad (vågrätt eller lodrätt) eller en full diagonal. Den som får en rad – det vill säga bingo – ropar också det. Hur spelet sedan fortsätter beror på reglerna för det individuella spelet. Ibland körs spelet bara fram till första raden, ibland fortsätter spelet till dess att nästa spelare får två rader och så vidare, fram till full bricka.
Bingo i Sverige
Bingon infördes som sagt på 1960-talet och var riktigt stor under följande årtionden. Dock avtog intresset för spelande i bingohallar alltmer under 90-talet, inte för att människor tröttnade på bingo utan för att TV-sända Bingolotto gjorde entré. Med programledaren Leif ”Loket” Olsson i spetsen blev det ett av de mest sedda svenska programmen någonsin. Bingolotto är också en viktig del av svenskt föreningsliv då 26 % av intäkterna för varje lott går till ideella verksamheter.