Covid-19-pandemin har inneburit en svår kris för världens flygbolag. Flygtrafiken internationellt har minskat rejält. Den 21 februari 2020, strax innan krisens början, genomfördes 109 330 kommersiella flygningar. Den 21 april låg den siffran på 29 440. Under maj månad ökade antalet flygningar något men är fortfarande långt från den ursprungliga nivån.
Till grund för den minskningen ligger inte bara reserestriktioner utan också krav på social distansering, vilket bland annat medför att mittenplatserna inte kan säljas. Det påverkar framför allt lågprisflygbolag som behöver fylla sina plan till mer än 80 % för att flygningen inte ska gå med förlust. Andra flygbolag behöver en beläggningsgrad på cirka 65 %. Om mittenplatserna inte kan säljas sjunker dock antalet platser som kan säljas med mellan 30–50 %.
Konkursrisken stor bland världens flygbolag
Den bristande efterfrågan har haft stora konsekvenser för många flygbolag världen om. I Norden drabbades Norwegian förmodligen hårdast och länge var det tal om konkurs. Nu har företaget dock säkrat statliga lånegarantier från norska staten och dessutom går den kinesiska staten in som storägare. Kina kommer att äga runt 12–13 % av bolaget.
Flera andra flygbolag, däribland SAS, Lufthansa och chilenska Latam:https://vimmerbytidning.se/bli-prenumerant/artikel/4jppxw7j har också tvingats söka statliga garantier eller konkursskydd på grund av minskad passagerartrafik. SAS tvingades också varsla 5 000 anställa, vilket utgjorde hela 40 % av personalstyrkan. I Tyskland ska Lufthansa och den tyska staten ha kommit överens om ett krispaket som innebär att den tyska staten tar över mer än 20 % av flygbolaget.
De många inställda flygen har också lett till att resenärer fått vänta ovanligt länge på återbetalningar. I Sverige är det främst kunder hos Norwegian och SAS som drabbats av detta.
Minskad trafik och stigande priser
Flygbranschen är särskilt känslig för politiska och ekonomiska förändringar och det gör att återhämtningen inte lär vara spikrak. Experter tror att flygindustrin kommer behöva minst fem år på sig för att återhämta sig från 2020 års kris. Bedömningen är att trafiken kommer att öka långsamt, men att flygtrafiken totalt sett kommer att minska med mer än 50 % globalt jämfört med 2019. Många är också fortsatt oroliga för att resa och man förutspår att den inhemska turismen kommer att öka, snarare än efterfrågan på flygresor.
Ryanair, Finnair, Wizz Air och Lufthansa har bekräftat att de kommer att utöka sin kapacitet de kommande månaderna och nu har också flera länder bekräftat att de kommer att öppna upp för turism under sommaren. Det är dock inte troligt att priserna kommer att fortsätta att vara så låga som de har varit de senaste åren. Flygbolagen befinner sig i en svår ekonomisk sits och lönsamheten är redan dålig på flygningarna. Det kommer att innebära högre priser, samtidigt som antalet flyglinjer minskar – detta under åtminstone två år framöver, menar bedömare.