Tanken med den här bloggen är att lyfta internationella nyheter och händelser som kan vara av vikt för oss i Sverige, eller helt enkelt bara intressanta att känna till. Det finns nämligen många goda skäl till att hålla sig informerad om vad som pågår i omvärlden. Denna typ av allmänbildning kan vara till stor hjälp vid flera olika typer av beslutsfattande, även i vardagen.
Det kan handla om allt från att planera semesterresor till att spara för pensionen. I fallet med resor är det till exempel viktigt att ha i alla fall en grundläggande kunskap om och förståelse för landet du reser till. Det kan hjälpa dig undvika riskfyllda områden, underlätta samtal med lokalbefolkningen och säkerställa att du inte oavsiktligt bryter mot lagen. I fallet med pensionssparande kan du få hjälp av omvärldsanalyser med att välja rätt fonder för dig. Vet du vad som sker på marknaden och varför blir det också lättare att ha is i magen vid plötsliga upp- och nedgångar och inte till exempel paniksälja med förlust.
Kort om utrikesrapporteringens historia
Det som händer i världen har alltid varit viktigt för svenskar. Redan på 1600-talet fick Sverige sin första utrikeskorrespondent som rapporterade om vad som skedde i det kontinentala Europa. Nyhetsflödet var dock betydligt långsammare och det tog lång tid mellan det att en rapport författades och att svenskarna kunde läsa om det i sina tidningar. Som ett exempel kan nämnas den jordbävning som ödelade Lissabon 1755. Jordbävningen orsakade också en tsunami, och höga vågor nådde ända till Irlands och Englands kuster där de orsakade skador. Idag hade vi fått vetskap om en sådan händelse inom några minuter efter att den inträffat. Då tog det sex veckor innan det svenska folket fick vetskap om vad som skett.
Genom åren har flera svenska utrikeskorrespondenter gjort sig ett namn. Sven Öste verkade på 1950- och 1960-talen och fick år 1966 motta Stora Journalistpriset för sin bevakning av Vietnamkriget. Sin första reportageresa utomlands gjorde han 1957 och då rapporterade han från Algerietrevolten (kampen för självständighet från Frankrike). I modern tid är Cecilia Uddén ett känt namn. Hon arbetar för Sveriges Radio och bevakar Mellanöstern. Även hon har tilldelats Stora Journalistpriset, just för sin rapportering från Mellanöstern.
Idag är det nästan bara public service och de största dagstidningarna som har fast anställda utrikeskorrespondenter. De flesta andra nyhetsmedier köper antingen in reportage från frilansare eller från internationella nyhetsbyråer. Inter Press Service är ett exempel. De fokuserar på att rapportera om utvecklingsländer och har ett 500-tal journalister, de flesta med lokal förankring, i fler än 130 länder. Bland annat Arbetaren köper in utrikesnyheter från dem.
Om tillförlitliga medier och fake news
Ytterligare en anledning till den här bloggens tillkomst är den ökade spridningen av falska nyheter, så kallade fake news. Tanken är att publicera information om hur man urskiljer vad som är fakta och vad som är påhittat eller starkt vinklat. Falska nyheter sprids främst via sociala medier, och eftersom vi människor har lättare att ta till oss saker som stödjer vår verklighetsuppfattning tycker många att det är svårt att avgöra vad som är sant. Därför kan en behändig regel vara att alltid kontrollera källan innan du delar något – i synnerhet om du håller med om det. Fråga dig varifrån informationen kommer – är det en riktig nyhetskälla eller kommer det från en aktör som har något att vinna på att historien sprids? Rapporterar några andra medier om samma sak? Vilka faktiska bevis framläggs?